29/06/2024
תרבות והיסטוריה בטבריה: ללמוד ולהחכים
טבריה – עיר של היסטוריה ותרבות
טבריה היא אחת הערים המיוחדות והעתיקות ביותר בישראל, ולא סתם. המיקום האסטרטגי שלה לשפת הכנרת, ועל הגדה המובילה בין הגליל העליון לעמק הירדן, הפכו אותה למרכז חשוב לאורך ההיסטוריה. העיר עצמה נבנתה על ידי טיבריוס, הקיסר השני של האימפריה הרומית, שגם קרא לה על שמו.
בשנים שלאחר מכן הפכה טבריה לעיר חשובה ביותר, במיוחד עבור היישוב היהודי שנשאר בארץ אחרי חורבן בית המקדש השני. בנוסף, באזורים הללו פעלה הנצרות בראשית דרכה, וגם אחר כך. בעת המודרנית הוקמו כאן כמובן שלל קיבוצים ומושבות, שההיסטוריה שלהם היא סיפורה של מדינתנו הקטנה. כתוצאה מכך, העיר טבריה וסביבתה מלאות באתרים ארכיאולוגיים (יהודים ונוצריים כאחד) ששווים ביקור ממושך. החל מפסיפסים של בתי כנסת עתיקים, עבור בכנסיות ומנזרים שעודם פעילים, וכלה בחדרי אוכל ישנים ובתי עלמין קיבוציים. אל חלק מהאתרים תוכלו להגיע ברגל או בתחבורה ציבורית, ולאחרים תצטרכו להשתמש ברכב שלכם, או שתשכרו אחד מסוכנות השכרת רכב בארץ. אתם מוזמנים לבחור לכם את האתרים שמדברים אליכם יותר, ולהגיע לביקור והדרכה במקום שיעשירו מאוד את הטיול שלכם בחבל הארץ היפהפה הזה.
קרדיט:שלמה רודד, מתוך אתר פיקיויקי
הר ברניקי
ברניקי הייתה ביתו של המלך הורדוס אנטיפס, בנו של הורדוס המפורסם מלך יהודה. מסופר שהוא בנה ארמון עבור ביתו על הר לגדת הכנרת. את הארמון לא מצאו, אבל על ההר הקרוי היום הר ברניקי נמצאו שרידיה של כנסיה ביזנטית מתקופה מאוחרת יותר, וכן של מסגד שנבנתה כ-700 שנה אחרי תקופתו של הורדוס אנטיפס. ישנה השערה שהמבנים הדתיים הללו נבנו על חורבותיו של ארמון ברניקי, ומכאן שמו של ההר. האזור עצמו היה פעיל בהיסטוריה העתיקה, ואת זאת ניתן לדעת בשל הכנסייה, המסגד, החומה ומגדלי השמירה, והאמפיתיאטרון הרומי שנותרו במקום. על אף שהוא אינו פעיל כבר קרוב לאלף שנים, זהו אתר מרתק לביקור, וכן מקום שממנו נשקף נוף משגע של הכינרת הכחולה.
גן לאומי חמת טבריה
אם היו אומרים לכם שאתם יכולים ללכת לבקר בבית כנסת עתיק, אבל אל תשכחו להביא אתכם גם חלוק, כפכפים ובגד ים, כנראה שהייתם חושבים שמישהו צוחק עליכם. אבל זה באמת המצב כאשר באים לבקר בגן הלאומי של חמת טבריה. האתר הבהחלט לא רגיל הזה נמצא בקצה הדרומי של העיר טבריה, מעבר לכביש מאתר הספא הרשמי של חמי טבריה.
במקום נמצאו שרידי בתי כנסת, פסיפסים, חומות עתיקות ומגדלי שמירה. ככל הנראה היה מדובר באתר חשוב ביותר, ועם השחזורים שנעשו במקום תוכלו להתרשם מהשאריות המרשימות של ההיסטוריה. הפסיפסים יפהפיים, ואפשר כמעט לחוש את האווירה שהייתה כאן בתחילת המילניום הראשון לספירה.
בנוסף לכל זה, בגן הלאומי נמצאים כמעט עשרים נביעות של מים געשיים חמים, כאלה שניתן לשכשך בהם וליהנות עם כל המשפחה בדיוק כמו שעשו פה גם לפני אלפי שנים. מומלץ להביא איתכם ציוד מתאים, ארוחת צהריים ארוזה והרבה מצב רוח, כדי שתוכלו גם ליהנות מההדרכה ומההיסטוריה של המקום, וגם מהאטרקציה הלא שגרתית. חשוב לשים לב לשעות הפתיחה, ולקחת בחשבון שבכניסה לאתר נגבה תשלום מטעם רשות הטבע והגנים.
הר האושר
לאלו מביניכם המתעניינים בהיסטוריה הנוצרית, יהיה קשה לוותר על ביקור בהר האושר, הנמצא מרחק נסיעה לא ארוך צפונית לטבריה. ההר מתואר במסורת הנוצרית כמקום שבו ישו נשא את "הדרשה על ההר" וכן כמקום שבו הוקדשו לפחות חלק מהתלמידים שלו. המגיעים לבקר במקום יוכלו למצוא בו שרידי כנסיה ומנזר עתיקים, וכן כנסייה מודרנית יחסית (מתחילה המאה ה-20). האתר מהווה מוקד משיכה לצליינים נוצרים מכל העולם. בנוסף לחשיבות ההיסטורית והדתית-נוצרית של המקום, מדובר באתר תצפית יפהפה על הכנרת מחלקה הצפוני, שמאפשר לכם לכלול במבט אחד את הארבל, טבריה, הגולן, ובימים יפים גם את הירמוך ועמק הירדן.
קרדיט:זלמנסון זלר, מתוך אתר פיקיויקי
כפר נחום
אם בהיסטוריה נוצרית עסקינן, הרי שלחובבי הז'אנר אין ביקור שלם באזור טבריה בלי ביקור גם בכפר נחום, השוכן על הגדה הצפונית של הכנרת (ממש מתחת להר האושר). כפר נחום מפורסם במסורת הנוצרית כמקום שבו פעל ישו בתחילת דרכו ובמשך זמן ארוך יחסית, וממנו הגיעו ראשית תלמידיו (כדוגמת האחים בר יונה, אנדריאס ושמעון – שהפך מאוחר יותר לפטרוס). בכפר נחום תוכלו למצוא מספר כנסיות, מנזר, וכן שרידים של שני בתי כנסת עתיקים. מומלץ להזמין סיור במקום, על מנת שתוכלו להתרשם משלל הממצאים של האתר. לאחר ביקור במקום תוכלו ליהנות מ"המפל הנעלם" הנמצא ממש בסמוך לכפר.