0


יצירת קשר


חפשו אותנו ברשתות

facebook
instagram
קאבר דסטופ

08/10/2024

מסע בזמן: היסטוריה מרתקת בלוד והסביבה

העיר לוד מזמינה אתכם להתחקות אחר ההיסטוריה והמורשת שלה ולגלות את סיפורה דרך האתרים השונים והמוזיאונים שבה.

לוד – תרבות והיסטוריה מתחברות

לוד, עיר עתיקה וקסומה הממוקמת במרכז הארץ, טומנת בחובה היסטוריה עשירה ומגוונת המשתרעת לאורך אלפי שנים. העיר שימשה כמרכז תרבותי, דתי ומסחרי חשוב לאורך ההיסטוריה, ושימשה כבירת ממלכת יהודה בתקופת בית שני. כדאי לכם מאוד לצאת למסע בזמן אל תוך עברה של לוד, ולהכיר את האתרים ההיסטוריים והמוזיאונים המרתקים המצויים בה, ומומלץ לשקול השכרת רכב בארץ ולהגיע לעיר בכדי ללמוד על התרבויות הרבות שהותירו את חותמן בה.

זלמנסון זלר, מתוך אתר פיקיויקי

קרדיט:זלמנסון זלר, מתוך אתר פיקיויקי

חאן אל חילו – מבט אל העבר

בלב העיר העתיקה לוד, ניצב חאן חילו, אחד מהחאנים המפוארים והגדולים שנותרו בארץ ישראל. החאן, שהיה פעיל מימי הממלוכים ועד לשלהי המנדט הבריטי, עומד כעדות חיה לתקופות היסטוריות עשירות ולעברה התוסס של העיר. מבנה החאן מרשים ביופיו ובעוצמתו. צורתו רבועית, ובמרכזו חצר מרווחת. הכניסה לחאן נעשית דרך שער רחב וגבוה הממוקם בקיר הדרומי. השער מעוטר בשתי קשתות, ובמרכזן אבן ראשה מעוטרת. מעל הקשת העליונה עדיין ניתן לראות את הוו שהחזיק את מנורת השמן שהאיירה את הכניסה בשעות החשיכה. הקשת התחתונה מעוטרת בדגם "שחמט", ומשני צדיה ניצבים שני עמודים רחבים המשמשים כספסלים. כיום, הוא עדיין אבן דרך היסטורית חשובה בעיר לוד. ניתן לסייר בו ולחוות את גודלן ותפארתן של תחנות הסחר העתיקות, ולדמיין את חיי המסחר והתנועה שהיו כאן לאורך מאות שנים.

 

פסיפס לוד – ממצא מדהים

במהלך עבודות להרחבת כביש ברחוב החלוץ בלוד, בשנת 1996, נחשפה גולת הכותרת של הממצאים הארכיאולוגיים בעיר: רצפת פסיפס מהמפוארות ביותר שהתגלו בישראל. גילוי זה עורר עניין רב בקרב הציבור הרחב, זכה לסיקור נרחב בתקשורת והפך לאחד מאתרי המורשת החשובים והמרתקים ביותר בעיר. שטיח הפסיפס המרהיב, המתוארך לסוף המאה השלישית ותחילת המאה הרביעית לספירה, משתרע על שטח של 180 מ"ר (10 מ' על 18 מ') ונשתמר בצורה יוצאת דופן. הוא היה חלק מווילה רומית מפוארת של אחד מעשירי לוד (דיופוליס) בתקופה הרומית המאוחרת. רצפת הפסיפס בלוד היא אחת הבודדות ששרדו בארץ מתקופה זו, והיא גם השלמה והשמורה ביותר הידועה עד כה.


כנסיית סט. ג'ורג' – קדושה בלוד

במרכז העיר העתיקה לוד, ניצבת כנסיית ג'ורג' הקדוש, שכנתו של מסגד אל-עומרי המפורסם. הכנסייה, הממוקמת על אתר קברו של ג'ורג' הקדוש לפי המסורת הנוצרית, מהווה מוקד משיכה צליינים נוצרים רבים ומרכז רוחני חשוב עבור הקהילה היוונית-אורתודוכסית בישראל. לאורך ההיסטוריה, עברה הכנסייה גלגולים רבים. היא נבנתה במקורה בתקופה הביזנטית, אך נהרסה בהמשך על ידי השלטון המוסלמי. הצלבנים בנו אותה מחדש, אך גם היא נהרסה שוב. בשנת 1870, נבנתה הכנסייה במתכונתה הנוכחית, ככנסייה יוונית-אורתודוכסית. כנסיית ג'ורג' הקדוש היא דוגמה מרהיבה לאדריכלות כנסייתית קלאסית. חזיתה מעוטרת בצלבים ובפסלים, וחלונותיה מעוטרים בזכוכית צבעונית. פנים הכנסייה מקושט בציורי קיר מרשימים המתארים סצנות מהברית החדשה וחייו של ג'ורג' הקדוש. כנסיית ג'ורג' הקדוש היא לא רק מקום פולחן, אלא גם סמל היסטורי ותרבותי חשוב עבור העיר לוד. היא עומדת כעדות חיה לאמונה הנוצרית העתיקה בעיר.

ישראל פרקר, מתוך אתר פיקיויקי

קרדיט:ישראל פרקר, מתוך אתר פיקיויקי


בית הקשתות – מבנה מרהיב

במרכז לוד העתיקה ניצב בית הקשתות, מבנה אבן מרשים המהווה עדות חיה לתקופות היסטוריות שונות. המבנה, המחולק לשלושה טורים של קשתות, נבנה בשלבים לאורך מאות שנים, תוך שילוב של סגנונות אדריכליים מגוונים. הקשתות המרשימות, הבנויות מאבן כורכר מקומית, הן תכונה מרכזית של המבנה. הן מחולקות לשלוש קבוצות, המעידות על שלוש תקופות בנייה עיקריות: הקשתות באגף הצפוני: מונומנטליות במיוחד, הן בגובהן ורוחבן, הן בגודל האומנות והן באיכות הבנייה. אבן הבנייה והסגנון האדריכלי מרמזים כי בעבר תמכו במבנה מפואר בעל חשיבות ובעל נפח מרשים. הקשתות באגף המרכזי: קטנות יותר מהקשתות הצפוניות, הן משקפות סגנון אדריכלי פשוט יותר. ייתכן שהן נבנו בתקופה הממלוכית. הקשתות באגף הדרומי: פשוטות עוד יותר, הן מאפיינות את סגנון הבנייה העות'מאני. במהלך השנים שימש בית הקשתות למגוון מטרות. בתקופה הצלבנית ייתכן שהמבנה שימש כארמון או כמבנה ציבורי חשוב. בתקופה הממלוכית ייתכן שהמבנה שימש כבית מלאכה או כמחסן, ובתקופה העות'מאנית ובימי המנדט הבריטי שימש כבית בד. כיום, בית הקשתות הוא אתר היסטורי חשוב המושך אליו מבקרים ותיירים רבים.


גשר ג'ינדאס – עדות מרשימה לתקופה אחרת

גשר ג'ינדאס, הממוקם ביציאה הצפונית מהעיר לוד, בין כביש 40 למסילת הרכבת המובילה אל העיר מצפון, הוא עדות מרשימה לתקופה הממלוכית ולטכנולוגיית הבנייה המתקדמת שלה. הגשר, הקרוי גם על שם כפר ערבי בשם ג'ינדאס שהיה במקומו של היישוב הנוכחי גינתון, נבנה ב - 1273 על ידי הסולטן הממלוכי המפורסם בייברס. דרך הגשר עברו ממצרים לסוריה, והוא גורם לפיצול זרם נחל אילון, שעשוי להיות, בחודשי החורף, חזק מאד. גשר ג'ינדאס הוא לא רק מבנה היסטורי חשוב, אלא גם אתר תיירותי יפהפה. הנוף הנשקף מהגשר אל נחל אילון והסביבה ירוק, והאווירה השלווה הופכים אותו למקום מושלם לטיול ולמנוחה.
 

לסיכום
ההיסטוריה של לוד היא חלק בלתי נפרד מההווה שלה. היא עיר מיוחדת במינה שמציעה הרבה מאוד תרבות למבקרים שלה. כדי לחוות את כל האתרים המיוחדים האלה, כדאי לשקול השכרת רכב בלוד ולצאת למסע בזמן.